tisdag 12 augusti 2014

Blomkålens upprättelse

Plats på scen för... blomkålen! Det är en fin grönsak som av någon anledning inte för med sig så mycket glamour. Kanske för någon en gång fick för sig att para ihop den med räfflade morotsslantar och ärtor och kalla det sommarblandning. Gärna serverad överkokt i storköksmiljö. Eller för att den figurerar i kokböcker från förr i tiden då man inte förstod sig på färgfoto och propagerade för råkost utan kryddor. Eller för att namnet slutar på kål, som associeras med vinter, fattigdom och fislukt. Blomkålen har helt enkelt hamnat i dåligt sällskap.
Men se, jag stylar om blomkålen, och fram träder en ny skapelse.

Rostad blomkålssallad med mandeldressing och rökt tofu
4 port

1 stort blomkålshuvud
1 msk olivolja
0,5-0,75 tsk salt
2 dl matvete
1 grönsaksbuljongtärning
300 g körsbärstomater
100 g babyspenat
100 g rökt tofu
1 msk solrosolja
1 dl mandel
1 citron
Salt, svartpeppar

Sätt ugnen på 200 grader. Bryt isär blomkålshuvudet i buketter. Ringla över olivolja och salt och strö ut på en plåt med bakplåtspapper. Rosta i ugnen i cirka 15 minuter, blomkålen får gärna ha lite tuggmotstånd kvar. 
Koka matvetet al dente i grönsaksbuljong. Mixa mandeln så fint som möjligt, gärna i en tillsatsskål för stavmixer, eller något annat lika litet mixerutrymme. Riv skalet på citronen och pressa ur saften. Tillsätt skal och saft till mandeln och fortsätt mixa. Tillsätt vatten och mixa tills du får en sås som är flytande men fortfarande krämig. Smaka av med salt. 
Skär tofun i små tärningar och stek dem gyllenbruna och knapriga i solrosolja.
Skär tomaterna och varva matvete, blomkål, spenat och tomater på ett stort fat. Peppra och toppa med tofun och servera med mandeldressingen.



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar