måndag 24 november 2014

Müsliberoendet

Det första jag börjar längta efter när jag varit hemifrån en längre tid är yoghurt med rostad müsli. Frukost är min bästa måltid och jag är så löjligt konservativ när det kommer till frukostvanor. Visst kan gröten göra ett gästspel då och då, och pannkakor kan få markera helg från vardag. Men det som skapar en trygg och trösterik start på en mödosam dag är en skål yoghurt med frukt och hemmagjord müsli, där själva müslin står som en garant för att den här dagen kommer gå bra den också. Kanske är det den där extra timman som man sprungit fram och tillbaka mellan ugnen och soffan med timern i högsta hugg, rört runt frenetiskt i långpannan och gjort sig till, som skapar någon slags känsla av omhändertagande och omsorg?                             

Rostad müsli
1 liter havregryn
1 liter rågflingor
4 dl blandade nötter och frön (solrosfrön, pumpakärnor, mandel, hasselnötter, valnötter, cashew, vad helst du känner för)
0,75 dl socker
1 msk ingefära (kan bytas mot kanel)
0,75 tsk salt
0,5 dl raps- eller solrosolja
4-5 dl vatten

2 dl torkad frukt

Sätt ugnen på 200 grader. Hacka nötterna grovt. Blanda nötter och frön, rågflingor, havregryn, salt, socker och ingefära i en stor bunke. Tillsätt olja och vatten, lite i taget och vänd runt grynblandningen med lätta tag, tills det börjar bildas klumpar. Häll müsliblandningen i en långpanna och rosta i mitten av ugnen i 45-60 minuter. Rör om med jämna mellanrum, och allt oftare på slutet. Tillsätt den torkade frukten när müslin svalnat och förvara i en burk med tättslutande lock.



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar