Nu blir det paprika, precis som utlovat. Denna ljuva grönsak kommer allra bäst till sin rätt grillad, anser jag. Den blir sötare och fylligare, och har du råkat ut för ett parti paprika som inte smakar så mycket, är detta en bra knep för att reparera skadan. Usch, ett jobbigt extramoment, tänker du kanske. Ja, men passa på att grilla ett par kilo på en gång då och förvara i kylen sedan. En liten grillad paprika slinker ner i de flesta rätter.
Pasta med paprikasås, rostad rödlök och hasselnötter
1 portion
1 stor rödlök
1 tsk olivolja
3 grillade paprikor (se nedan)
1 liten vitlöksklyfta
1 knivsudd stark chili
0,5 dl vatten
1 msk créme fraiche
1 tsk citronsaft
1 stor rödlök
1 tsk olivolja
Salt
70 g pasta
1 näve ruccola
0,25 dl hasselnötter
Sätt ugnen på 200 grader. Skär rödlöken i klyftor, droppa över lite olja, salta lätt. Lägg på en plåt med bakplåtspapper, sätt in i ugnen, ganska högt upp och rosta i 15-20 minuter. (Ugnrostad lök är också supergott till mycket, så även här kan du slänga in några extra lökar när ugnen ändå är igång)
Lägg nötterna i en form och rosta dem samtidigt som löken, i cirka 15 minuter. Låt svalna och gnugga sedan av skalet med händerna. Hacka grovt.
Koka pasta enligt anvisningarna på förpackningen.
Hacka vitlöken fint och fräs i lite olja i en kastrull, tillsammans med chilin. Skär paprika i bitar och tillsätt drygt hälften i kastrullen. Häll på vattnet och låt puttra ett par minuter. Ta av kastrullen från plattan och mixa med stavmixer. Tillsätt créme frachie och koka upp igen. Smaka av med citronsaft och salt.
Blanda ner pastan i såsen och tillsätt löken och resten av paprikan. Toppa med ruccola och hasselnötter.
Grillad paprika
Inga konstigheter egentligen. Dela valfritt antal paprika på hälften, kärna ur och lägg på en plåt med bakplåtspapper. Grilla i 20-25 minuter i mitten av ugnen på 200 grader. Låt dem svalna i en bunke, övertäckt med en tallrik eller dylikt, i minst 20 minuter, sen brukar det gå bra att dra av skalet.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar