... var den bedrägliga rubriken under vilken man kunde stoppa in allsköns olycksaliga rester när jag gick på mellanstadiet. Himmelsk röra bådade aldrig gott, och jag undrar än idag hur kökspersonalen inte kunde komma på något bättre än att blanda ut gamla köttfärsrester med torrt ris, eller slänga ner alltsammans i en makaronipudding.
Nåväl, när man tar bort touchen av storkök och unnar sig rätten att göra något slags urval, kan det vara ett ganska roligt sätt att laga mat på - att låta diverse bortglömda saker i kyl och skafferi beblanda sig med varandra.
Att göra chipsliknande saker av rotselleri har jag lärt mig av min fina vän Johanna, så sänd era tacksamma tankar till henne när ni avnjuter härligheterna!
Grön matvete-otto med rotsellerichips och linssallad
2 portioner
MATVETE-OTTO
1 vitlöksklyfta
1 liten gul lök
1 dl matvete
1/2 msk olivolja
200 g spenat (frusen går utmärkt)
2 msk grädde
Salt, svartpeppar
1/2 riven parmesanost (eller billigare dito)
LINSSALLAD
1 dl röda linser
1/2 buljongtärning
2 msk finhackad rödlök
4-5 soltorkade tomater i olja
1/2 äpple
1/2 balsamvinäger
Salt och svartpeppar
ROTSELLERICHIPS
En rejäl klyfta rotselleri (kanske typ 150-200 g)
1/4 citron
Olivolja
Salt
Börja med linssalladen. Koka linserna i cirka 1,5 dl vatten + buljongtärning i 3-5 minuter. De ska vara riktigt al dente. Låt svalna i kastrullen. Hacka rödlök och tomater, skär äpplet i små bitar. Blanda ner i linserna, häll på vinäger, salta och peppra.
Hacka lök och vitlök fint. Fräs på svag värme i oljan tills den börjar mjukna, tillsätt matvete och fräs ett par minuter till. Slå på 1 dl vatten, salta lätt och låt småputtra till vattnet kokat in, tillsätt mer vatten om det behövs. När vetet börjar bli genomkokt men fortfarande är tuggigt, tillsätt den tinade spenaten och grädden. Låt koka ihop så att det blir krämigt. Smaka av med salt och svartpeppar.
Skala rotsellerin och skär i 2 mm tjocka skivor. Hetta upp olja i en stekpanna och stek skivorna ett par minuter på varje sida så att de blir gyllenbruna och nätt och jämnt mjuka. Salta och pressa citron över.
Toppa matveteotton med parmesan och servera med linssalladen och rotsellerichipsen till.
Jag önskar verkligen att jag kunde leverera en mer tilltalande bild, men jag är ju jämt så himla hungrig när det är dags för fotografering!
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar