Vissa kötträtter kan jag verkligen längta efter, inte för att jag saknar köttet i sig, men för att de utgör viktiga matminnen från min barndom. Mat kan vara så fruktansvärt nostalgiskt.
En sådan rätt är kyckling med citron- och salviasås. Det var innan filéerna invaderade kyldisken, så det var bröst och vingar som gällde och mamma och pappa brukade plocka av köttet åt oss som vi sedan mosade ihop med ris och sås på våra tallrikar. Gräddigt, salviasmäktande och alldeles, alldeles underbart.
Man kan förstås byta ut kyckling mot quorn, men jag tycker inte att det är så himla skoj alltså. Jag har använt pumpa istället som rostas i ugnen innan den vänds ner i salviasåsen.
Rostad pumpa med citron- och salviasås
5-6 portioner
1 butternutpumpa
1 stor vitlöksklyfta
1 tsk saliva
1/4-1/2 tsk salt
2 msk olivolja
4 dl mjölk
2 dl grädde
2 msk vetemjöl
2 tsk salvia
Skal av en citron
1 tsk citronsaft
1 grönsaksbuljongtärning
Salt, svartpeppar
1 dl rostade pumpakärnor
Ris till servering
Början med pumpan; dela den på längden, samt på mitten, i "midjan". Det underlättar skalandet. Om du känner dig lugn och harmonisk är det utmärkt att använda en kniv. I annat fall, välj potatisskalare. Skala pumpan till det orangefärgade köttet framträder. Dela den sedan i cirka en och en halv centimeter tjocka skivor.
Blanda pumpaskivorna med olivolja, pressad vitlök, salvia och salt. Fördela på en plåt och rosta i 200 grader. Det tar kanske 15-20 minuter. Pumpan ska vara mjuk men inte mosig.
Koka riset enligt förpackningens anvisningar.
Häll grädden och 3 dl av mjölken i en vid, tjockbottnad kastrull eller stekpanna och värm tills det börjar sjuda. Häll mjölet i en kopp och blanda gradvis ner den återstående mjölken. Häll mjölredningen i en stråle i stekpannan under omrörning. Tillsätt buljong, salvia, citronskal och citronsaft och låt sjuda under omrörning. Smaka av med salt och peppar.
Vänd ner de rostade pumpaskivorna i såsen och servera med ris och rostade pumpakärnor.
Början med pumpan; dela den på längden, samt på mitten, i "midjan". Det underlättar skalandet. Om du känner dig lugn och harmonisk är det utmärkt att använda en kniv. I annat fall, välj potatisskalare. Skala pumpan till det orangefärgade köttet framträder. Dela den sedan i cirka en och en halv centimeter tjocka skivor.
Blanda pumpaskivorna med olivolja, pressad vitlök, salvia och salt. Fördela på en plåt och rosta i 200 grader. Det tar kanske 15-20 minuter. Pumpan ska vara mjuk men inte mosig.
Koka riset enligt förpackningens anvisningar.
Häll grädden och 3 dl av mjölken i en vid, tjockbottnad kastrull eller stekpanna och värm tills det börjar sjuda. Häll mjölet i en kopp och blanda gradvis ner den återstående mjölken. Häll mjölredningen i en stråle i stekpannan under omrörning. Tillsätt buljong, salvia, citronskal och citronsaft och låt sjuda under omrörning. Smaka av med salt och peppar.
Vänd ner de rostade pumpaskivorna i såsen och servera med ris och rostade pumpakärnor.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar