Sannerligen säger jag eder, det finns ingenting som inte en getost kan råda bot på. Och när nu rotfrukterna tagit över i grönsaksdisken, och matsedeln går på repeat, så smyger getosten in och gör en total makeover på rödbetan och moroten. En sötsyrlig, jordig supertrio i pajformat.
Rödbets- och morotspaj med chèvre
Pajdeg:
2 dl mandelmjöl
1 dl vetemjöl
2 msk vetekli
50 g smör
1 ägg
Fyllning:
2 morötter
3 rödbetor
1 lök
2 vitlöksklyftor
1 msk olja
1,5 tsk rosmarin
1-1,5 tsk salt
1 krm svartpeppar
4 ägg
2,5 dl standardmjölk
200 chèvre
0,5 dl riven lagrad ost
0,5 dl mandel
Blanda mjölerna, med salt och finfördelat smör till en grynig massa. Tillsätt ägget och rör snabbt ihop till en deg. Tryck ut den i en pajform, cirka 25 cm i diameter och nagga med en gaffel. Ställ in formen i kylen i minst en halvtimme.
Sätt ugnen på 200 grader. Förgrädda pajskalet i 7-10 minuter.
Skala och riv rotfrukterna grovt på rivjärn. Hacka lök och vitlök fint. Fräs löken i oljan ett par minuter och tillsätt morötter och rödbetor. Mortla rosmarin och tillsätt i pannan. Fräs tills grönsakerna börjar mjukna. Smaka av med 0,5-1 tsk salt och svartpeppar. Ställ åt sidan.
Skiva getosten. Hacka mandeln grovt. Vispa ihop ägg och mjölk och tillsätt 1 tsk salt.
Varva rotfruktsfräset med getosten i pajskalet och häll på äggstanningen. Strö över riven ost och hackad mandel. Grädda i 40-45 minuter, tills pajen stannat. Om pajskalet blir för mörkt, täck kanterna med folie. Låt vila några minuter innan servering.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar