Men så kommer jag hem. Brödlådan ekar tom i frysen. Och någonting i bakandet inger löften om en sällsam frid som jag just nu under denna hektiska period så innerligt behöver.
Ursprunget till det här receptet kommer ifrån Leila Lindholm, och om ni vill kika på hennes istället finner ni det här. Jag har lagt till lite extra fibrer, för det saknar jag.
Bagels
12 stycken stora, eller 24 små
25 g färsk jäs
5 dl ljummet vatten
1 msk salt
2 msk flytande honung
0,5 dl kruskakli
8 dl vetemjöl special fullkorn
3-4 dl vetemjöl (vanligt eller special)
Ägg till pensling
Frön efter behag; sesamfrön, vallmofrön, solrosfrön
Lös upp jästen i vattnet och tillsätt salt och honung. Tillsätt kruskakli och mjöl, lite i taget och rör ihop till en ganska fast deg. Hiva ut den på en bänk och knåda så länge du orkar. 5 minuter räcker. Lägg tillbaka den i bunken, täck över och låt jäsa till dubbel storlek, cirka 50 minuter.
Stjälp upp degen på en mjölad bänk, knåda lätt och dela sedan i önskat antal bitar. Om du gör 12 så blir det ganska rejäla bagels, lagom som lunchmackor. Trilla bitarna till bullar, tryck ett rejält hål i mitten med pekfingret och snurra sedan ringen runt fingret (på bordet) som en rockring. Doppa sedan undersidan ordentligt i mjöl. Detta för att underlätta förflyttningen till kastrullen sedan.
Jäs ringarna under bakduk, på en plåt med bakplåtspapper i cirka 45 minuter.
Sätt ugnen på 175 grader och koka upp vatten i en stor kastrull. Koka ringarna, ett par i taget, 1-2 minuter på varje sida. Lyft dem försiktigt från pappret, släpp ner i kastrullen och tag upp med hålslev. Se till att vattnet rinner av ordentligt. Det låter joxigt, men det är egentligen ganska enkelt, förutom, om man som jag, inte mjölat sina bagels ordentligt innan jäsningen. De fastnar, och blir deformerade. Men man behöver inte misströsta helt om detta skulle hända, de rättar till sig hyfsat i ugnen. Framförallt är det ett irritationsmoment när man står där och halva degen sitter kvar i bakplåtspappret.
Pensla med uppvispat ägg och strö över frön. Grädda i mitten av ugnen cirka 25 minuter, tills de är
gyllene. Även små bagels behöver en god stund, cirka 20-25 minuter.
gyllene. Även små bagels behöver en god stund, cirka 20-25 minuter.
Inte jättevackra innan gräddning, men det blir bättre som ni kan se på min väldigt arrangerade bild ovan
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar