Själv har jag tre dagar i förväg blivit sugen på något särskilt, gått och längtat efter detta, och kan inte vika en tum från den ursprungliga planen, mer än att kanske utesluta någon av ingredienserna som i affären visar sig vara orimligt dyr.
Men häromdagen hade jag tur! Inne på hemköp tronade ett berg av auberginer för 10 kr kilot, tag-två på fetaost och créme fraîche och i grönsaksaffären bredvid billiga på-väg-att-bli-övermogna tomater. Framför mig materialiserade sig en lyxig auberginegratäng – helt utan ansträngning. Lycka.
Aubergine- och fetaostgratäng
8-10 portioner
2-3 gula lökar
3 vitlöksklyftor
En liten bit chili (beroende på hur mycket sting du vill ha)
1 kg tomater, gärna körsbärstomater eller andra lite sötare tomater
1 msk torkad basilika
1 tsk strösocker
Saft av en halv citron
3 stora auberginer
200 g fetaost
2 dl lättcrème fraîche
Olivolja och smör till stekning
Salt, svartpeppar
Några skivor lagrad ost
Börja med tomatsåsen. Eller sätt på ugnen först. 200 grader kan vara lagom. Sen såsen! Hacka lök, vitlök och chili och fräs i lite olivolja. Hacka tomaterna grovt och släng i när löken börjar mjukna. I med basilika och lite socker och låt sedan puttra ihop till en sås. Smaka av med salt och peppar och pressa citronen över.
Skär auberginerna på längden i cirka en halv centimeter tjocka skivor. Om frukterna är långa kan man dela dem på mitten först så blir det lättare att pussla ihop i formen sedan. Stek skivorna i smör på medelhög värme tills de börjar mjuka, salta och peppra.
Mosa fetaosten med en gaffel i en skål och blanda i créme fraîche, salta lätt.
Dags att bygga ihop härligheten! Smörj en ganska stor ugnsfast form och lägg lite tomatsås i botten. Lägg sedan ett lager aubergineskivor, på det klickar av fetaostcréme, ett nytt lager aubergine, tomatsås, aubergine osv osv. Det fina här är att om du lägger aubergineskivorna ganska tätt, så blandar sig inte såserna helt och hållet, och du får en massa små öar med olika smaker.
Se till att ha lite tomatsås att avsluta med och bli inte stressad om några aubergineskivor tittar upp nakna. De kommer sjunka ner i såsen under gräddningen. Toppas med några skivor ost och så in i ugnen tills färgen är till belåtenhet, kanske 25-30 minuter.
Gott att ha till: råris, matvete, andra grynliknande saker. Eller bara bröd och sallad!
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar