torsdag 11 december 2014

Sallad på en seglivad grönsak

Vitkålen. Den som dristar sig till att köpa ett huvud, kan lätt känna att det är som när man spontant och frikostigt bjudit hem någon en kväll, som sedan aldrig vill gå därifrån. Vitkålen tar helt enkelt aldrig slut. Den bara ligger där och ockuperar halva kylskåpet, utan att bidra med särskilt mycket. Så vad göra? 
1. Släng ut den i komposten när ingen ser, och köp aldrig mera vitkål.
eller
2. Tag ett recept, vilket som helst, och byt ut valfri ingrediens mot vitkål. Förr eller senare hittar vitkålen sitt sammanhang, och då är den inte så anstötlig längre.
Receptet nedan är vid första anblick misstänkt likt något som skulle kunna återfinnas i den s k salladsbaren i en bamba på 90-talet, men jag lovar att timjan, honung och rumstemperatur gör hela skillnaden!

Apelsin- och timjansdoftande vitkålssallad
4 port

2 apelsiner
3 morötter
Vitkål, ca 6-7 dl i hyvlat tillstånd
1 msk rapsolja
1 tsk timjan
0,5 tsk flytande honung
Salt, svartpeppar

Skala och skiva morötterna så tunt du orkar. Hyvla vitkål med osthyvel. Lägg i en stor bunke. Skala och skär apelsinerna i bitar, ta vara på den saft som frukten släpper från sig och häll ner i bunken. Ringla över olja och honung, strö över timjan och vänd runt ordentligt. Smaka av med salt och peppar.



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar