måndag 1 december 2014

Kålrabbi for president!


Kålrabbi är min nya bästa vän! Bara namnet alltså – hur det börjar med det ålderdomshemsluktande, färglösa kål för att sedan helt tvärt växla om det till supersnärtiga, kaxiga, aviga rabbi. Precis lika motsägelsefull är smaken – söt, frisk och saftig men med en distinkt ton av kål som liksom skär sig på ett skönt sätt mot alltihopa. Kålrabbi är finfint att göra sallad på, speciellt så här års när tomaterna och de andra salladsveteranerna har kastat in handduken.

Syrlig fänkåls- och kålrabbisallad
4 port

2 kålrabbi
1 fänkålstånd
2 syrliga äpplen
0,5 granatäpple
1 tsk fänkålsfrön
1 ekologisk citron
2 msk olivolja
Salt, svartpeppar

Skala kålrabbin och skär i millimetertunna skivor. Dela och skiva fänkålen lika tunt. Skär äpplena i tunna klyftor. Plocka ut granatäpplekärnorna. Lägg grönsakerna/frukten i en bunke.
Tvätta citronen och riv det yttersta skalet. Stöt fänkålsfröna i en mortel. Pressa ett par teskedar citronsaft. Blanda citronskal, 1 tsk citronsaft, olja, stött fänkål. Häll dressingen över grönsakerna och vänd försiktigt runt med en slickepott eller liknande. (Om du har tid, låt salladen stå och dra i en halvtimme, timme) Smaka av med salt och svartpeppar, och eventuellt lite mer citronsaft.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar