söndag 20 oktober 2013

Sås!




Min pappa är en såsmästare. I mitt barndomshem har det så gott som alltid funnits en sås till varje rätt och den skall serveras i rikliga mängder. Många av dessa gräddiga kreationer är tyvärr intimt förknippade med någon typ av kött och det är inte alltid så lätt att hitta på ett vegetariskt dito som, så att säga, matchar såsen lika bra. 

Men så skickade min mamma ett recept på smörstekta rotfrukter och pasta, och när jag då hade cravings efter pappas citronsås, byggde jag om receptet lite. Palsternackor, morötter, purjo och citron älskar varandra! Parmesan älskar allt och alla.

Citron- och rotfruktspasta 
4 port

300 g spagetti
2 morötter
2 palsternackor
1 purjolök
1 msk smör
5 dl lätt crème fraîche
Skal och saft av en citron
1 grönsaksbuljongtärning
Svartpeppar, salt
2 dl nyriven parmesan
(Ruccola)

Skala morötter och palsternackor. Skär i cirka 2-3 mm tunna stavar. Skölj och ta bort det yttersta på purjon om det är träigt. Dela på längden, skär i 5 centimeter stora bitar och skär dessa i stavar på längden (de blir lite spänstigare då).

Koka pastan al dente. 
Hetta upp smöret i en stor panna eller kastrull, hiva ner alla grönsaker och fräs ett par minuter. Rör i crème fraîche, saft och skal av citron, samt smulad buljongtärning. Låt koka ihop ett par minuter tills grönsaker mjuknat, men fortfarande är spänstiga. Om du tycker att såsen blir för tunn kan du reda av med lite vetemjöl blandat med vatten. Smaka av med svartpeppar och salt. Tillsätt pastan och ta av från plattan. Rör om en stund så att pastan får suga åt sig av såsen.
Servera med massor av parmesan, och om plånboken tillåter, gärna en rejäl näve ruccola. 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar