tisdag 24 september 2013

Varför det är värt att frysa in en aldrig så liten skvätt kokosmjölk

Ofta när jag ska laga något bara av det jag råkar ha hemma, brukar det resultera i en ganska omaka blandning smaker och en plågsamt tydlig frånvaro av den där pricken över i:et. Vad det nu skulle vara, men ni vet, saker som är goda i sig själv. Pesto. Lite ost. Några nötter. Någon stackars överbliven inlagd sak, kanske en soltorkad tomat som gömt sig bakom marmeladen. Nånting som försöker vara mer än bara mat och som uppmuntrar den månadsgamla vitkålen till att åtminstone göra blygsamma anspråk på vara någon slags smakupplevelse. Sådana prickar har jag förstås redan gjort tabberas på när hushållskassan förordar skåpsrensning.

Men så händer det sig plötsligt att man i sina gömmor hittar ett par ingredienser som trivs alldeles utomordentligt bra ihop och inte behöver kompletteras med någonting. Detta recept är resultat av ett sådant lyckligt tillfälle.

Kokosbiffar med röd currry
cirka 4 port

5 dl kokta sojabönor
1 dl kokosmjölk
1-2 tsk röd currypasta
1/2 tsk salt

ströbröd och olja till stekning

Häll bönor och kokosmjölk i en bunke. Mixa stötvis med stavmixer (eller i matberedare) tills du får en smet. Jag brukar försöka se till så att den inte blir helt slät, utan lite grovkornig, men välj själv! Blanda ner currypasta, 2 tsk blir ganska starkt, men absolut inte oätligt. Tillsätt salt och smaka av. Gör små biffar, cirka en stor matsked är lagom tycker jag, och rulla dem i ströbröd. Stek på medelhög temperatur tills de blir gyllenbruna, och tänk på att inte ha för många i pannan samtidigt. (Det blir så jobbigt att vända. Jag är alltid övermodig och sen blir jag sur när biffarna blir fula. Gör inte som jag gör.)



2 kommentarer:

  1. Nu har jag provlagat! Eller nästan. Hittade inga sojabönor så jag tog kikärtor istället. Sen blev smeten alldeles för lös (så det blev fult även om jag inte tog för många i pannan på en gång) så då hade jag i majsmjöl också. Men resten gjorde jag som du skrev. Och det är gott!

    Men vad rekommenderar du för tillbehör? Jag tänkte ris men på bilden har du någon fancy wok/sallad/grönsaker. Vad är det?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Rådigt av dig att justera med majsmjöl. Jag kan tänka mig att det blir lite för löst med andra typer av bönor, eftersom sojabönor är väldigt kompakta i konsistensen. Jag brukar också ha ris till, samt nåt hop-wok av grönsaker, där jag dock inte riktigt hittat fram till den ultimata smakkombinationen än :) sist hade jag vitlök, chiliflakes och hackad ingefära, samt en skvätt kokosmjölk i. Det blir gott, men samtidigt är det ju ungefär samma smaker som återfinns i biffarna. Jag har också testat med lite citronsyrlig wok, skulle nog rekommendera att experimenterade nåt sånt istället!

      Radera