lördag 10 augusti 2013

Istället för dragna grisar

När jag var hemma hos mina föräldrar senaste så skulle min mamma testa att göra pulled pork. För de oinvigda är detta ett sådant där fantastiskt långkok; man tager en bit gris, stoppar den i en gryta med allsköns kryddor och lök, och låter den sedan stå och götta sig i ugnen hela dagen. Hela familjen gick och såg fram emot att äta detta praktkött, och jag vände ut och in på mig själv för att komma på något lika festligt och anvancerat, innan jag gav upp och hängav mig åt en sallad. Men vilken sallad! Jag gjorde den igen när jag kom hem, fast utan halloumi, men det var ett misstag kan jag säga. Så ni får rita in den själv på fotot och så får ni lova att ni unnar er halloumi när ni sedan ska laga.

Lastig sallad med rostad paprika, kanelstekt aubergine och halloumi


(2 port)


2 små paprikor

1 liten aubergine
100 g ruccola
1/2 galiamelon eller honungsmelon
50 g halloumi

smör

olja
kanel
balsamvinäger
lite citronsaft
salt och peppar

Sätt ugnen på 200 grader, eller 150 om du har gott om tid. Dela paprikorna i halvor på längden och kärna ur. Lägg dem i en ugnsform, droppa över lite olja, salta lätt, blanda runt och lägg dem sedan med skalsidan upp. Rosta dem i ugnen tills skalet börjar svarta och de är mjuka, men med lite spänst kvar i. Cirka 20-30 minuter. Låt svalna, en kvart cirka, och drag sedan bort skalet. Skär i strimlor. Smaka av och salta eventuellt lätt.


Skär auberginen i knappt centimetertjocka skivor, sprid ut dem på skärbrädan och salta lätt så att de börjar vattna sig. Skär melonen i bitar och fördela melon och ruccola på tallrikar. Droppa över en aning citronsaft. 

Torka av aubergineskivorna, pudra över kanel och ta några tag med pepparkvarnen. Stek dem i smör tills de mjukar (men som vanligt, ge akt på tuggmotståndet!)
Skär halloumin i skivor och pensla med balsamvinäger. Stek dem (gärna i annan stekpanna...) det sista du gör innan du monterar resten av salladen.
Servera med lite bröd, och om du vill, marinerade bönor.


Senaps- och chilimarinerade borlottibönor

2 dl kokta borlottibönor
1/2 msk olivolja
1/2 msk balsamvinäger
1 tsk senap
salt och chiliflakes

Blanda alltsammans och låt stå i kylen ett dygn. Var gärna generös med chili och försiktigare med saltet och smaka av dagen efter.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar